Kinek való egy műlencse műtét

Kinek való egy műlencse műtét és hogy néz ki a folyamat?

Szemünk fénye, mondjuk sokszor egy általunk fontosnak tartott személyre, nem véletlen, hogy olyan népszerű ez a kifejezés. A látásunk nagyon fontos értékünk, ezért ha valami probléma adódik vele, azonnal szeretnénk helyrehozni – például műlencse műtéttel.

Naponta tucatnyi műlencse műtétet végeznek országszerte, szinte rutinbeavatkozássá vált, de ha nem tartjuk be az orvosi előírásokat, akkor fertőzést, gyulladást vagy látásromlást is kockáztatunk. Ezért is fontos a megfelelő szakemberrel konzultálnod a műlencse műtét kockázatairól.

Hogy zajlik a műlencse műtét?

Ambuláns beavatkozásról, járóbeteg ellátásról beszélhetünk műlencse műtét esetén, melynek napján a páciens már haza is mehet. Egy (mindennel együtt) maximum félórás műtétre kell gondolni, ami helyi érzéstelenítéssel (szemcseppekkel) zajlik.

Az egész procedúrát részletes szemészeti vizsgálat előzi meg, melynek során eldől, hogy az adott ember alkalmas-e a lencsecserére. Ha igen, a szakorvossal együtt kiválasztják a beültetésre kerülő műlencsét és megbeszélnek egy időpontot. A beavatkozás megkezdéséhez szükség van vér- és vizeletvizsgálati eredményekre, valamint EKG-ra és mellkasröntgenre is.

A műlencse műtét során a szemész szakember érzésteleníti a szemet, majd egy kis metszést ejt a felszínén, amelyen keresztül ultrahangos módser segítségével eltávolítja a szemlencsét és helyezi be a műlencsét. A metszést bezárják, mely annyira kis sebet eredményez, hogy a gyógyulás is gyors lesz.

Ha megvan a műtét, a páciensnek még a helyszínen kell maradnia megfigyelési céllal, és ha minden rendben, haza is mehet. A látása pedig fokozatosan fog javulni.

Kinek ajánlott?

  • Szürkehályogban szenvedőknek: a szürkehályog az időskori látásromlás egyik fő okozója, melynek során a szemlencse elhomályosodik, „beszürkül”, így homályos látáshoz, fakó színérzékeléshez vezet. Ezt a diagnózist máshogy nem, csak orvosi beavatkozással, vagyis műlencse műtéttel lehet kezelni.
  • Presbyopiában szenvedőknek: a presbyopiát másnéven öregszeműségnek hívják, és azt a jelenséget takarja, amikor a szemlencse rugalmassága csökken, a szemünk egyre kevésbé képes fókuszálni. Ez a kor előrehaladtával megjelenik mindenkinél, ám nem kell beletörődnünk.
  • Magas dioptriájú kontaktlencsét vagy szemüveget viselőknek: vannak, akiknek már fiatalkoruktól kezdve egyre csak romlik a közel- vagy távollátásuk, és egyre erősebb szemüveget, kontaktlencsét kell hordaniuk. Akit ez zavar mindennapjai és/vagy munkája során és szeretne külön eszköz nélkül élesen látni, annak érdemes elgondolkodnia műlencse műtéten.

Ezt is érdemes betartani a műtét előtt és után

A műtétet mindig konzultáció és a fentebb említett vizsgálatok előzik meg. Ne felejtsük el őt tájékoztatni az általunk szedett gyógyszerekről, mivel lehet, hogy valamelyiket a műtét napján nem szabad majd bevennünk. A beavatkozást megelőző hetekben ne viseljünk kontaktlencsét, aznap pedig semmiképp se sminkeljünk. Jó, ha van velünk valaki, aki a műlencse műtét után hazavisz minket.

Egy-két nappal később, illetve két hónappal a beavatkozás után fel kell keresni a klinikát kontrollvizsgálat céljából. Majd pedig – egyébként ez nemcsak a műlencsésekre, hanem mindenkire igaz – évente érdemes szemészeti vizsgálatra jelentkezni.

Mindenképp tartsuk be az orvosi javaslatokat, ne kockáztassuk a szövődmények kialakulását!

Kép forrása: freepik.com